ASKME
0 votes
146 views
by (588 points) | 146 views

1 Answer

0 votes

ඇඹුල්, පැණි රස, කහට යන රසයන්ගෙන් යුක්ත ඇඹරැල්ලා ගසේ කොළ, ගෙඩි, පොතු හා ගසේ මැලියම්ද විවිධ රෝගාබාධ සඳහා යොදා ගනී. පලතුරක් ලෙස අප දන්නා ඇඹරැල්ලා ඉහළ ඖෂධීය වටිනාකමකින් යුත් ශාකයකි.

 

ඌෂ්ණ ගුණයෙන් යුක්ත අමු ඇඹරැල්ලාවල කහට හා ඇඹුල් රසයක් ඇත. පැණි රසැති ඉදුණු ඇඹරැල්ලාවල සීත ගුණ ඇත. එබැවින් මේවා එකිනෙකට වෙනස් රෝග සඳහා ඖෂධ වශයෙන් යොදා ගනී.

 

කැල්සියම් හා පොස්පරස් බහුල ඇඹරැල්ලා ශරීරයේ අස්ථිවල හා දත්වල නිරෝගී බව ආරක්ෂා කරයි. හෘදයේ ක්‍රියාකාරීත්වය මනාව පවත්වා ගැනීමට උදව් වේ. විටමින් A බහුල බැවින් ඇස් පෙනීමේ දුර්වලතා මග හරවයි. විටමින් C අඩංගු බැවින් ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තීකරණයට උදව් වේ. රක්ත හීනතාවය වළක්වයි. ශරීරයේ ඇති අනවශ්‍ය මේදය ඉවත් කර ස්ථුලබාවය වළක්වයි. කොලෙස්ටරෝල් පාලනය කරයි. ඛේටය ස්‍රාවය වීම වැඩිකිරීමෙන් ආහාර රැචිය වඩවයි. ශරීරයේ ස්නායු ශක්තිමත් කරයි.

by (432 points)

742 questions

291 answers

7 comments

5k users

Welcome to Askme.lk, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.
742 questions
291 answers
7 comments
5,040 users